Solveig Härner-Lans

Solveig Härner-Lans. Undersköterska vid vårdcentral i Sala
Intervjudatum: 2005-03-15
Intervjuad: Solveig Härner-Lans

Solveig Härner Lans är född 1940 i Andersbo, Tärnsjö. Familjen flyttade till Gysinge 1953 och i samband med det började Solveig arbeta på Tärnsjö ånggarveri. Innan hon började arbeta inom sjukvården hann hon också med att arbeta 2 1/2 år på ett bageri. Solveig gick också en termin på Wijks folkhögskola.

I juni 1958 började Solveig arbeta på Sala lasarett som sjukvårdsbiträde på en kvinnlig medicinavdelning. Det var tungskötta patienter, patienter med hjärtinfarkt som skulle lyftas och inga hjälpmedel fanns på den tiden. Andra svårt sjuka patienter med hjärnblödning vårdades också där. På avdelningen fanns några privatrum, vilket innebar extra mycket jobb med stoppade sängar, tunga matbrickor med flera silverkantiner.

Städningen sköttes helt av sjukvårdsbiträden, även storstädningen. Sjukvårdsmaterialet återanvändes som t ex gasbindor. Sterilisering av sprutor, spetsar och instrument sköttes också på avdelningen.

När läkarronden kom fick man hålla sig undan berättar Solveig, ”då skulle det vara städat och fint och vi satte oss i ett förråd och vek kompresser”. Man var inte du med sjuksköterskor och läkare. Det fanns två matsalar, en för läkare och sjuksköterskor samt en för övrig personal.

År 1963 började Solveig arbeta på medicinmottagningen. Hon hade gått sjukvårdsbiträdeskursen på 13 månader och därefter undersköterskekurs på åtta veckor. 1966 behövdes folk på BB-avdelningen och Solveig arbetade där i ett år, varefter den stängdes. Solveig började då arbeta på provinsialläkare Selins mottagning, som flyttade över till det nya lasarettet som öppnades 1970. Solveig var med och bäddade in sängarna på vårdavdelningarna och började arbeta på uppvakningsavdelningen där hon stannade i tio år.

År 1981 invigdes den nya vårdcentralen och Solveig fick tjänst som den första undersköterskan på distriktssköterskemottagningen. Familjeläkarverksamheten kom igång i Sala 1993. Solveig fick tjänst på Sala Västra och där förändrades arbetsuppgifterna till att bestå av provtagningar, laboratoriearbete med nya snabbtester, Ekg, hörseltester och assistans vid mindre operationer. Receptionsarbete ingick också. Nu hade datorerna kommit in i vården.

I 45 år har Solveig arbetat i sjukvården och har alltid trivts med sitt arbete. I år blir hon pensionär men har på grund av artros i händerna varit deltidssjukskriven sedan 2001.