Sirkka Lindberg

Sirkka Lindberg, distriktssköterska i Surahammar
Intervjudatum: 2003-04-01
Intervjuare: Carin Thorsén

Sirkka Lindberg föddes 1939 i Mikkeli i Savolaks, Finland, under andra världskriget. Sirkka kom som femåring tillsammans med flera andra finska barn och sina systrar till Sverige efter en lång och mödosam resa genom både Finland och Sverige. Sirkka växte upp hos ett lärarpar i Skerike och adopterades senare också av dem. Hon har haft en god kontakt även med sina finska föräldrar.

Eftersom föräldrarna var lärare kändes det naturligt att också Sirkka skulle bli lärare och sökte till småskollärarseminarium men kom inte in. Istället blev det sjuksköterskeutbildning i Västerås och 1962 var Sirkka färdig sjuksköterska med inriktning distrikt. Första anställningen var en kort tid på en kvinnlig kirurgisk avdelning men redan samma år sökte Sirkka ett vikariat som distriktssköterska i Surahammar. Skaffade en moped att använda vid hembesök men dagen innan hon började jobba krockade hon med mopeden och gick sjukskriven i fem veckor. Tjänsten var fortfarande vakant när hon tillfrisknat och Sirkka arbetade ett år, varefter hon sökte in på distriktssköterskeutbildning. När Sirkka 1964 var färdig med den utbildningen fick hon en fast distriktsskötersketjänst i Surahammar.

Sirkka berättar med inlevelse om sitt arbete om de många förändringar och reformer hon varit med om och hur arbetet utvecklats från tunga och ibland långa pass där hembesök mestadels skedde med cykel, och hon fick 11 kr i månaden i kompensation för cykelslitage till idag då hon sitter på expeditionen med mycket telefonsamtal och gör hembesök endast en eller två förmiddagar i veckan. Hon tycker dock att det har varit ett fritt arbete, där man blir väl bekant och förtrogen med sina patienter och känner sig mycket uppskattad av dem.

Verksamheten i Surahammar blev privat 1993 och övertogs av Radius. Sirkka stannade kvar till 1999 då hon blev uppsagd, på grund av att mottagningen såldes till Praktikertjänst, ett annat privat bolag. Sirkka fortsatte därefter arbeta i Kolbäck en tid och tjänstgör sedan ett år tillbaka på Eriksborg i Västerås.

Sirkka har alltid trivts med sitt arbete och anser att hon hamnade rätt i sitt yrkesval. Sirkka har idag år 2003 ett år kvar till pension.